Monday, November 22, 2010

cerita bergambar

E22


dah 1o tahun rasanya travel jb-kl. petito pernah melalui beberapa insiden kat highway PLUS. cermin keta tetiba pecah kat senai utara, tayar pecah kat tangkak dan paling sadis drive shaft patah... pun kat tangkak.



kalo keta tetiba breakdown, drive to nearest km yang korang bole baca dan tepon PLUS Helpline 1800 88 0000. bagitau lokasi keta korang breakdown. save le number dalam handphone, buatnya kalo korang pakai smart tag, nak carik kat maner number tu?

owh! S.O.S booth kan ada! tapi kalo next booth tu lagi 500m away dan di malan gelap gulita, sanggup ke ko nak jalan kaki memalam tepi highway??



selalunya bila dah bagitau PLUS ronda, diaorang akan datang dalam masa 15-30 minit, bergantung lokasi. lagi dekat dengan exit toll, lagi cepat diaorang sampai.

kalo drive shaft patah, tak bole dah nak towing normal tu. kena pakai carrier. PLUS takde servis (carrier) ni. kalo servis towing by PLUS, mereka akan tow ke exit yang terdekat. dia (PLUS ronda) akan tunggu sampai tow truck tu sampai, bole tanya mereka no telepon tow truck. yang ni reliable, insyaallah. don't ever engage service tow truck 'ulat' kat highway tu. petito request tow truck ni hantar sampai jb walaupun workshop dia kat tangkak.

baik bawak ke tempat/workshop yang korang familiar. walaupun towing ke tangkak dekat tapi ko kena overnite kat sana. ko tak biasa dengan workshop tu. buatnya nak siap 2-3 hari, tak pasal tersadai kat situ sesaje, kannn...



kalo kes ni, kawan petito kata dah macam dalam fear factor...

korang ingat keta baru je ke bole camni???



morale of the story, always keep the important numbers. bila-bila korang kat highway, take note emergency numbers mereka. jangan plak korang ikut E22 (senai-desaru-highway) tapi call PLUS helpline!



sekian laporan bergambar untuk hari ini.















No comments: