Sunday, December 26, 2010

hanya satu pintaku..

hanya satu pintaku
untuk memandang langit biru
dalam dakap seorang ibu
hanya satu pintaku
untuk bercanda dan tertawa
dalam dakapan seorang ayah
apabila ini
hanya sebuah mimpi
ku selalu berharap
dan tak pernah terbangun
hanya satu pintaku
untuk memandang langit biru
di pangkuan ayah dan ibu
(dalam dakapan ayah dan ibu)
bangun pagi tadi, tengok birbir tengah tidur lagi. bila dia bangun nanti, mummy dan ayahnya still around to play with him.
bagaimana agaknya rasa budak-budak sebaya dia apabila bangun pagi... takde mak, takde ayah? rupa-rupanya mereka di Rumah Anak-Anak Yatim.
tiada sarapan mewah. mereka tak tahu apa itu toys 'r' us. mereka tak boleh compute dalam fikiran apa itu theme park, flights, apa lagi vacation? strange terminology!
lihatlah mereka di sini. mereka memerlukan 'mak, mummy, ayah, babah...'
sementara kita punya waktu.
Sesungguhnya orang-orang yang bersedekah baik lelaki atau perempuan dan meminjamkan kepada Allah pinjaman yang baik, nescaya akan dilipatkan gandakan (pembayaran) kepada mereka; dan bagi mereka pahala yang banyak (QS 57:18)

Tuesday, December 14, 2010

dear my love

date: 14 December 2004
venue: board meeting room Syarikat Amal Jariah
time: 10.30am



"buzz.... buzz... buzz" handphone petito on vibration mode. caller ID: home sweet home. mak call!
alamak! macamana nak jawab? CEO tengah cakap. kejap lagi le call balik. habis meeting ni.
meeting adjourned. owh! ada site visit.
date: same day
venue: boss' room
time: approximately 5.30 pm
update progress blablabla...
reminder: habis discussion must call mak!
handphone bunyi. caller ID: no telefon jiran kat pilahdelphia.
"dik, mak kau pengsan. kita dah antar hospital..."
"bos, excuse me.... ada urgent call"
handphone bunyi lagi....
"dik, mak kau dah takde............................................"
huh????
mak.... i should have picked up your call! i should have returned to your call!
i will never get to listen to her voice anymore. when she wanted to talk to me at her very last hours, i was not there..... big regret in my life!

video

video credit to: donslyde1

today is her 6th years. i am down with fever, miss her so much! she left us peacefully, quietly. sudden death (not sudden actually), it was written on Lo Mahfuz. on that day, we were busy with our daily activities, working! meeting! just to make other people richer.
i keep this sorrow for years. i do not have the courage to attach to any organisations anymore except on our own. own time, at our pleasure, but we never know what future brings. we are not rich, but i can't afford to see my loved ones leaving us, while we are busy making money for others!
dear mak,
good bye love, hope we will meet again in Jannah (amin). semoga kuburmu sentiasa terang dan lapang. semoga Dia mengasihimu sepertimana mak mengasihiku ketika kecil. jika ada amal kebajikan yang ku lakukan, jadikanlah ia semua pembuka jalan untukmu ke Syurga, mak... Al-Fatihah.

Monday, December 13, 2010

peek a boo!

fav spot!



"mummy.... cari birbir!!!"

jawapan:

a. you're behind the curtain!

b. maner birbir ye?

c. birbir is in the bathroom!

d. stop playing, son!


petito pun hairan, macamana boleh mula games ni? kadang-kadang tu dia menyorok belakang pintu almari. dah tentu le pintu tu tak boleh nak tutup rapat kan. pastu minta petito cari, tapi kalo jawab "alah... birbir belakang pintu", terus dia merajuk plak... "i don't want to play anymore!"
rasanya zaman petito kecik-kecik dulu pun dah main peek a boo, baa chakk, umm chakk. anak-anak kecil ni memang suka main nyorok-nyorok, kan? seluruh dunia, anak-anak kecil / kanak-kanak suka main hide and seek, peek a boo ke, cilumba, apa je namanye. cuma sekarang baru tersedar apa maknanya... adakah???
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
"Aku adalah perbendaharaan yang tersembunyi, Aku mahu dikenali, lalu Aku ciptakan makhluk supaya Aku dikenali" Hadis Qudsi
mungkin sebab itu anak-anak kecil kita tu dipanggil little caliph. mungkin Dia menghantar khidmat pesanan ringkas melalui anak-anak kecil ni? supaya kita mencari... wallahualam.
"Dan perumpamaan itu Kami buat untuk manusia, tidak ada yang memahami kecuali mereka berilmu" QS 29:43
"Dan (ingatlah wahai Muhammad), ketika Tuhanmu mengeluarkan zuriat anak-anak Adam (keturunannya) dari tulang sulbi (belakang) mereka, dan Allah mengambil kesaksian roh mereka (seraya berfirman), "Bukankah Aku Tuhanmu?". Mereka semua menjawab; "Betul (Engkau Tuhan kami). kami menjadi saksi". Yang demikian kamu tidak akan berkata pada hari kiamat kelak, "Sesungguhnya kami adalah lalai (tidak diberi peringatan) tentang (hakikat tauhid) ini. QS 7:172
jom kita terus mencari, sementara stok masih ada!

Friday, December 10, 2010

love and more love...

DEBU is an American Muslims Community living in Indonesia consists of siblings, parents, daughters, sons, half-brothers, half-sisters, husbands and wives.
if you wonder why men and women are mixed

Thursday, December 9, 2010

mumpung jembar kalangane...


video credit to: sayfuel165


lihat dosaku

dosa sebesar-besarnya

bagai tak dapat Kau ampuni

meski telah memohon padaMu

sujud padaMu

sujud sebenar-benarnya

agar cahaya menyinari

gelap relung hatiku

taubat...

sebelum terlambat

agar kelak kita kan mendapat ampunanNya

taubat

padaMu Sang Penyayang

padaMu Sang Kuasa

Allah...


dear son,

forgive me. i hurt you big time!
please give me chance to mend your broken heart.

dear Khaliq,

please accept my taubat...

Wednesday, December 1, 2010

sumpah tak tipu!

masa: kira-kira 17 tahun yang lepas
lokasi: jalan tunku abd rahman

hari ini: selepas 17 tahun
lokasi: di tempat yang sama
brader yang sama


kebab rasa yang sama macam 17 tahun lepas! less is more sexy, no mayonnaise bagai


sumpah, sedap!!! sekarang dah upgrade pita kebab


17 tahun okeyh, dapat maintain rasa yang sama.